Converting a ‘Word Bird’ into a ‘Spirit Bird’ in Yunus Emre: Understanding Yunus Emre's ‘There Shall Be a Word’ in the Sense of Austin’s ‘Speech-Act’ Theory

Author:

Year-Number: 2022-12:1
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Dil Felsefesi
Number of pages: 181-196
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Söz edimleri kuramı, dilsel ifadelerin edimsel/fiili kapasitesini öne çıkartmakla anlam teorilerine alternatif bir yaklaşımı temsil etmektedir. Çağdaş felsefede analitikçi gelenek içerisindeki anlamı olgularla sınırlandıran yaklaşıma alternatif oluşturacak şekilde sözün edimselliğini vurgulayan söz edimleri şeklinde ifade edilen bir kuram oluşturmuş olan John Langshaw Austin, ortaya koyduğu özgün yaklaşımıyla hukuktan metafiziğe çeşitli disiplinlerde özgün yorumların gelişmesine katkıda bulunmuştur. Türk dilinin önemli ismi olan Yunus Emre, dili sade fakat etkili bir şekilde kullanan bir düşünürdür. Yunus, kimi dizelerinde sözün edimselliğine özel vurgu yapmaktadır. Mevcut çalışma, Austin’in söz edimleri kuramından hareketle Yunus Emre’nin kimi dizelerine yönelmektedir. Çalışma söz edimleri gibi çağdaş bir kuramın Yunus’un düşünce dünyasının anlaşılmasında dinamik bir açılım sağlayacağı varsayımını hareket noktası olarak kabul etmektedir. Söz konusu alternatif kuramlardan birisi olan söz edimleri kuramı, dilsel ifadelerin edimsel/fiili kapasitesini öne çıkartmakla anlam teorilerine alternatif bir yaklaşımı temsil etmektedir. Çağdaş felsefede analitikçi gelenek içerisindeki anlamı olgularla sınırlandıran yaklaşıma alternatif oluşturacak şekilde sözün edimselliğini vurgulayan söz edimleri şeklinde ifade edilen bir kuram oluşturmuş olan John Langshaw Austin, ortaya koyduğu özgün yaklaşımıyla hukuktan metafiziğe çeşitli disiplinlerde özgün yorumların gelişmesine katkıda bulunmuştur. Türk dilinin önemli ismi olan Yunus Emre, dili sade fakat etkili bir şekilde kullanan bir düşünürdür. Yunus, kimi dizelerinde sözün edimselliğine özel vurgu yapmaktadır. Mevcut çalışma, Austin’in söz edimleri kuramından hareketle Yunus Emre’nin kimi dizelerine yönelmektedir. Çalışma söz edimleri gibi çağdaş bir kuramın Yunus’un düşünce dünyasının anlaşılmasında dinamik bir açılım sağlayacağı varsayımını hareket noktası olarak kabul etmektedir.

Keywords

Abstract

The speech-act theory, represents an alternative approach to semantic theories by emphasizing the performative/actual capacity of linguistic expressions. Emphasizing actuality of speech as an alternative to the approach that limits the meaning to facts in the analytic tradition in contemporary philosophy, John Langshaw Austin, who created a theory expressed in the form of speech-act, has contributed to the development of original interpretations in various disciplines from law to metaphysics, with his originative approach. However, as a competent representative of the Turkish language, Yunus Emre is a thinker who uses the language plainly but effectively. Yunus puts particular emphasis on the actuality of the word in some of his verses. The current study focuses on some of Yunus Emre’s lines regarding Austin’s speech-act theory. Therefore, our study considers the assumption that a contemporary theory such as speech-act will offer a dynamic insight into the understanding of Yunus’s world of thought as a starting point.

Keywords