The Theories of Meaning and Some Reasons for Combining Them in Stainton’s Philosophy of Language

Author :  

Year-Number: 2016-6:1
Language : null
Konu : Linguistic Philosophy
Number of pages: 01-16
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Stainton mentions there are three different meaning theories giving directions to the linguistic studies and claims none of them can fit well with actual linguistic practice as a whole. As a matter of course, what prompts him to this criticism is that he identifies some strong reasons to combine the theories of meaning. What we try to do here is to classify some basic reasons he focuses on and discuss how his theory works both in terms of explaining what a language, linguistic item, meaning are and in terms of describing the ontological

Keywords

Abstract

Stainton dilbilim çalışmalarına yön veren üç farklı anlam kuramının mevcudiyetinden bahsetmekte ve bu kuramlardan hiç birisinin dilbilimsel uygulamayı bir bütün olarak ifade edemeyeceğini iddia etmektedir. Aslında onu bu türden bir eleştiri sürecine yönelten şey anlam kuramlarını uzlaştırmaya yönelik bazı kuvvetli gerekçeler ortaya koymasıdır. Bu çalışmada yapmak istediğimiz şey Stainton’ın yoğunlaştığı bazı gerekçeleri tasnif etmek ve onun kuramının işlev biçimini hem dilin, dilbilimsel aygıtın ve anlamın ne olduğunu izah etme bakımından hem de dilbilimin konu edindiği ontolojik çeşitliliğin tasviri bakımından sorgulamaktır.

Keywords


  • Al-Farabi (1995). Ara Ahl al-Madina al-Fadila (ed. Ali uû Mulhim). Beyrut: Dar wa Maktaba al-Hilal.

  • Brook, A. & Stainton, R. J. (2000). Knowledge and Mind. Cambridge: MIT Press.

  • Stainton, R. J. (1996). Philosophical Perspectives on Language. Peterborough, ON: Broadview Press.

  • Stainton, R. J. (2006). Meaning and Reference: Some Chomskyan Themes. Hand- book of Philosophy of Language (eds. E. Lepore & B. Smith). Oxford: Oxford University Press, 913-940.

  • Stainton, R. J. (2010). Philosophy of Language. The Pragmatics Encyclopedia (ed. L. Cummings). London: Routledge, 348-353.

  • Stainton, R. J. (2011). The Role of Psychology in The Philosophy of Language. Routledge Companion to Philosophy of Language (eds. D. G. Fara & G. Russell). London: Routledge, 525-532.

  • Stainton, R. J. (2014). Philosophy of Linguistics. Oxford Handbooks Online (ed. S. Goldberg). Oxford: Oxford University Press, 1-17.

  • Stainton, R. J. (2016). A Deranged Argument against Public Languages. Inquiry: An Interdisciplinary Journal of Philosophy, 59 (1), 6-32.

  • Türker, S. (2007). The Arabico-Islamic Background of al-Farabi’s Logic. History and Philosophy of Logic, 28 (3), 183-255. Öz: Stainton dilbilim çalışmalarına yön veren üç farklı anlam kuramının mevcudiyetinden bahsetmekte ve bu kuramlardan hiç birisinin dilbilimsel uygulamayı bir bütün olarak ifade edemeyeceğini iddia etmektedir. Aslında onu bu türden bir eleştiri sürecine yönelten şey anlam kuramlarını uzlaştırmaya yönelik bazı kuvvetli gerekçeler ortaya koymasıdır. Bu çalışmada yapmak istediğimiz şey Stainton’ın yoğunlaştığı bazı gerekçeleri tasnif etmek ve onun kuramının işlev biçimini hem dilin, dilbilimsel aygıtın ve anlamın ne olduğunu izah etme bakımından hem de dilbilimin konu edindiği ontolojik çeşitliliğin tasviri bakımından sorgulamaktır. Anahtar Kelimeler: Dil, dil felsefesi, dilbilimsel aygıt, dilbilimsel uygulama, anlam kuramları.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics