The Nature and Function of the State in the Framework of the Fundamental Principles of Libertarian Doctrine

Author :  

Year-Number: 2022-12:2
Language : null
Konu : Felsefe
Number of pages: 333-356
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada öncelikle liberteryenizmin doğuşu, gelişimi ve temel ilkeleri hakkında bilgi verdik. İkinci olarak, söz konusu ilkeler çerçevesinde devletin doğası ve işlevini izah etmeye çalıştık. Çalışmadaki en önemli nokta, hürriyet doktrininin ilkeleri çerçevesinde niteliğini ve işlevini belirlemeye çalıştığımız devletin insan hakları karşısındaki durumudur. Tarihte insan hak ve özgürlükleri açısından en tehlikeli kurum olarak kabul edilen devletin nasıl özgürlükçü anlayış doğrultusunda insan hak ve özgürlüklerini koruyan bir kurum haline geldiğini göstermeye çalıştık. Liberteryenizm, Amerikada ortaya çıkmış bir siyasal felsefedir ve klasik liberal geleneğin takipçisidir. Liberteryenizmin gelişiminde üç eğilim etkili olmuştur. Bu eğilimlerin ilki faydacı siyaset felsefesinden uzaklaşma arzusudur. Diğer bir eğilim, liberteryenizmin etik temellerinin ortaya konulmasına duyulan ihtiyaçtır. Üçüncü eğilim ise faşizm, komünizm, sosyalizm gibi ideolojilerin egemen oldukları toplumlarda insan haklarının korunması konusundaki uygulamalardır. Liberteryenizm, bireysel özgürlük, sınırlı devlet, hukukun üstünlüğü gibi konularda diğer ideolojilerden ve klasik liberalizmden farklı düşünceler ortaya koymuştur. Özgürlüğü en yüksek siyasi değer olarak gören liberteryenizmin temel ilkeleri bireysel haklar, kendiliğinden doğan düzen ve sınırlı devlettir.

Keywords

Abstract

In this paper, we first give information about the birth, development and basic principles of libertarianism. Secondly, we try to explain the nature and function of the state within the framework of these principles. The most important point in the study is the situation of the state against human rights, whose nature and function we try to determine within the framework of the principles of libertarian doctrine. We tried to show how the state, which is considered to be the most dangerous institution in terms of human rights and freedoms in history, became an institution that protects human rights and freedoms in line with the libertarian understanding. Libertarianism is a political philosophy that emerged in America and is a follower of the classical liberal tradition. Three trends have been influential in the improvement of libertarianism. The first of these tendencies is the desire to break away from utilitarian political philosophy. Another trend is the need to set forth the ethical foundations of libertarianism. The third trend is the practices on the protection of human rights in societies where ideologies such as fascism, communism and socialism are dominant. Libertarianism suggests different ideas from other ideologies and classical liberalism on issues such as individual freedom, limited government, and the supremacy of law. The basic principles of libertarianism, which sees freedom as the highest political value, are individual rights, spontaneous order, and limited government.

Keywords


  • Ashford, N. (2009). Özgür Toplumun İlkeleri (A. Yayla, Ed.). Liberte Yayınları.

  • Ashford, N. (2009). Özgür Toplumun İlkeleri (A. Yayla, Ed.). Liberte Yayınları.Barry, N. P. (1986). On Classical Liberalism and Libertarianism. Macmillan.Barry, N. P. (1989). An Introduction to Modern Political Theory. Macmillan.

  • Barry, N. P. (2003). Modern Siyaset Teorisi (M. Erdoğan & Y. Şahin, Trans.). Li-berte Yayınları.Beetham, D., & Boyle, K. (1998). Demokrasinin Temelleri (V. Bıçak, Trans.). LiberteYayınları.Boaz, D. (1997). Libertarianism. The Free Press.

  • Brennan, J. (2012). Libertarianism: What Everyone Needs To Know. Oxford Univer- sity Press.

  • Butler, E. (2001). Hayek (Y. Z. Çelikkaya, Trans.). Liberte Yayınları.

  • Can, N. (2007). Siyasal Bir Felsefe Olarak Liberteryenizm. Atatürk Üniversitesi Sos- yal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(2).

  • Clastres, P. (1991). Devlete Karşı Toplum (M. Sert & N. Demirtaş, Trans.). AyrıntıCohen, G. A. (1986). Self-Ownership, World-Ownership, and Equality’. In Justice and Equality: Here and Now. Cornell University Press.

  • Doherty, B. (2007). Radicals for Capitalism a Freewheeling History of the Modern Ame- rican Libertarian Movement. Public Affair.

  • Erdoğan, M. (2002). Türkiye Özgürleşebilir mi? Liberte Yayınları.

  • Freyer, H. (2012). Sosyoloji Kuramları Tarihi (T. Çağatay, Trans.). Doğu Batı Yayın- ları.

  • Friedman, M. (1988). Kapitalizm ve Özgürlük (N. Himmetoğlu & D. Erberk, Trans.). Altın Kitaplar.

  • Friedrich, C. J. (1999). Sınırlı Devlet (M. Turhan, Trans.). Gündoğan Yayınları. Haworth, A. (1994). Anti-Libertarianism. Routledge.

  • Hayek, F. A. (1960). The Constitution of Liberty. The University of Chicago Press,.Hayek, F. A. (1967). Studies in Philosophy, Politics and Economics. Routledge and Ke- gan Paul.

  • Hospers, J. (1986). The Libertarian Manifesto. In E. D. Klemke, A. D. Kline, & R. Hollinger (Eds.), Philosophy The Basic Issues. ST Martin’s Press.

  • Hospers, J. (2013). Libertarianism: A Political Philosophy for Tomorrow. Nash Pulis- hing.

  • Humbolt, W. V. (2004). Devlet Faaliyetinin Sınırları (B. Seçilmişoğlu, Trans.). Li-Kant, I. (1973). Two Essays on Right. In E. S. Phelps (Ed.), Economic Justice. Pen- guen Education.

  • Kant, I. (1998). Groundwork of the Metaphysics of Morals (M. Gregor, Trans.). Cambridge University Press.

  • Kırlı, Ö. (2015). Liberteryenizm. Orient Yayınları.

  • Kocaoğlu, M. (2014). Robert Nozick. İmaj Yayınevi.

  • Kocaoğlu, M. (2018). Liberteryenizm, Yeniden Dağıtım ve Devlet Faaliyetinin Sı-nırları. In C. C. Aktan & B. Şahin (Eds.), Liberalizm, Demokrasi ve Sınırlı Dev- let. Orion Kitabevi.

  • Köktaş, M. (2018). İskoç Aydınlanması ve Liberal Ahlak Teorisinin Temelleri. InC. C. Aktan & B. Şahin (Eds.), Liberalizm, Demokrasi ve Sınırlı Devlet. OrionKitabevi.

  • Kymlicka, W. (2002). Contemporary Political Philosophy,. Oxford University Press. Lessnoff, M. (1986). Social Contract. The Macmillan Company.

  • Locke, J. (2016). Yönetim Üzerine İkinci İnceleme (F. Bakırcı, Trans.). Eksi Kitaplar.Mises, L. V. (2004). Anti Kapitalist Zihniyet (Y. Şahin, Trans.). Liberte Yayınları. Nozick, R. (1974). Anarchy, State and Utopia. Basic Books.

  • Paine, T. (1998). Of The Origin and Design of Goverment. In D. Boaz (Ed.), The Libertarian Reader. The Free Press.

  • Palmer, T. G. (2016). 'Liberteryen Düşüncenin Tarihi ve Yapısı’. In M. Sungur (Trans.), Özgürlük Araştırmaları 2. Orion Kitabevi.

  • Rand, A. (1964). The Virtue of Selfishness. New American Library.

  • Rand, A. (1967). Capitalism: The Unknown Ideal. New American Library. Rand, A. (1968). For The New Intellectual. New American Library.

  • Rothbard, M. N. (1973). For a New Liberty: The Libertarian Manifesto. Macmillan.Rowley, C. (2002). Özgürlük ve Devlet (İ. Dalmış, Trans.). Liberte Yayınları.Ruper, C. (2016). Radikal Merkezcilik Olarak Liberteryenizm. In M. Sungur

  • Sabine, G. (1969). Batıda Siyasal Düşünceler Tarihi 2 Yeni Çağ (A. Öktem, Trans.). Türk Siyasi İlimler Derneği Yayını.

  • Sciabarra, C. M. (1995). Ayn Rand. The Pennsylvania State University Press.

  • Sponeer, L. (1998). The Constitution of No Authority. In D. Boaz (Ed.), The Li- bertarian Reader. The Free Press.

  • Strauss, L. (2000). Tabii Hak ve Tarih. In C. B. Akal (Ed.), & O. Erözden (Trans.), Devlet Kuramı. Dost Kitabevi.

  • Turhan, M. (1997). Anayasal Devlet. Gündoğan Yayınları.

  • Uslu, C. (2011). Doğal Hukuk ve Doğal Haklar. Liberte Yayınları.

  • Yaman, S. (2018). Devlet Kuramlarına Anarko-Kapitalist Bir Alternatif. In C. C.Aktan & B. Şahin (Eds.), Liberalizm, Demokrasi ve Sınırlı Devlet. Orion Kita- bevi.

  • Yayla, A. (1992). Liberalizm. Turhan Kitabevi.

  • Yayla, A. (2002). Siyaset Teorisine Giriş. Liberte Yayınları.Öz: Bu çalışmada öncelikle liberteryenizmin doğuşu, gelişimi ve temel ilkelerihakkında bilgi verdik. İkinci olarak, söz konusu ilkeler çerçevesinde devletin do-ğası ve işlevini izah etmeye çalıştık. Çalışmadaki en önemli nokta, hürriyet dokt-rininin ilkeleri çerçevesinde niteliğini ve işlevini belirlemeye çalıştığımız devletininsan hakları karşısındaki durumudur. Tarihte insan hak ve özgürlükleri açısın-dan en tehlikeli kurum olarak kabul edilen devletin nasıl özgürlükçü anlayış doğ-rultusunda insan hak ve özgürlüklerini koruyan bir kurum haline geldiğini göster-meye çalıştık. Liberteryenizm, Amerikada ortaya çıkmış bir siyasal felsefedir veklasik liberal geleneğin takipçisidir. Liberteryenizmin gelişiminde üç eğilim etkiliolmuştur. Bu eğilimlerin ilki faydacı siyaset felsefesinden uzaklaşma arzusudur.Diğer bir eğilim, liberteryenizmin etik temellerinin ortaya konulmasına duyulanihtiyaçtır. Üçüncü eğilim ise faşizm, komünizm, sosyalizm gibi ideolojilerin ege-men oldukları toplumlarda insan haklarının korunması konusundaki uygulama-lardır. Liberteryenizm, bireysel özgürlük, sınırlı devlet, hukukun üstünlüğü gibikonularda diğer ideolojilerden ve klasik liberalizmden farklı düşünceler ortayakoymuştur. Özgürlüğü en yüksek siyasi değer olarak gören liberteryenizmin te-mel ilkeleri bireysel haklar, kendiliğinden doğan düzen ve sınırlı devlettir.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics