Will It Be Possible for Artificial Intelligence Robots to Acquire Free Will and Believe in God?

Author :  

Year-Number: 2017-7:2
Language : null
Konu : Philosophy of Cyberspace
Number of pages: 75-87
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu yazı yapay zekâ robotlarının kendiliğinden gelecekte bilinç ve özgür irade edinip edinemeyeceklerini ele almaktadır. Yapay zekâ hakkındaki genel algı ve bu algının geçerliliği ve rasyonel değeri de tartışılacaktır. Ardından önceden programlanmış yapay zeka robotlarının yapısı ile doğadaki varlıkların yapısı arasında karşılaştırma yapılacaktır. Yapay zekâ robotlarının duygu, özgür irade ve seçim konusunda insan ile karşılaştırılması yapıldıktan sonra meleklerin robotlar ile olan benzerlikleri ele alınacaktır. Son olarak da robotların özgür irade kullanamayacaklarının gerekçeleri üzerinde durulacaktır.

Keywords

Abstract

This essay deals with the subject of whether artificial intelligence robots will gain consciousness in the future. The general perception of artificial intelligence robots and then the validity and rationality of this perception will be discussed. This is followed by a comparison between the structure of pre-programmed artificial intelligence robots and the structure of things in the nature. Then comes their comparison to human beings with regard to emotions, free will and ability to make a choice, and a discussion of their similarity to angels. Finally, the study will in detail deliberate over why artificial intelligence robots will not be able to have free will.

Keywords


  • Baumann, P. (2007). Person, Human Beings and Respect. Polish Journal of Philoso- phy, 2, 5-17.

  • Bringsjord, S. (2008). Ethical Robots: The Future Can Heed Us. AI and Society, 22 (4), 539-550.

  • Deci, E. & Ryan, R. M. (1985). Intrinsic Motivation and Self-Determination in Human Behavior. New York: Plenum Press.

  • Frankfurt, H. G. (1971). Freedom of the Will and the Concept of a Person. The Journal of Philosophy, 68 (1), 5-20.

  • Hamilton, C. (2014). On the Possibility of Robots Having Emotions. PhD Thesis. Georgia: State University.

  • Haselager, W. F. G. (2005). Robotics, Philosophy and the Problems of Autono- my. Pragmatics & Cognition, 13 (3), 515-532.

  • Hume, D. (1978). Treatise of Human Nature (ed. L. A. Selby-Bigge). Oxford: Clar- endon Press.

  • Markou, C. (2017). Robots and AI could Soon Have Feelings, Hopes and Rights… We Must Prepare for the Reckoning. Independent, 24 February.

  • Searle, J. (2009). Akıllar, Beyinler ve Bilim (çev. K. Bek). İstanbul: Say Yayınları.

  • Singer, P. & Sagan, A. (2009). When Robots Have Feelings. The Guardian, 12 December.

  • Sullins, J. P. (2006). When Is a Robot a Moral Agent? International Review of Information Ethics, 6, 23-30.

  • Turing, A. M. (1950). Computing Machinery and Intelligence. Mind, 59, 433-460.

  • Von Uexküll, J. (1957). A Stroll Through the Worlds of Animals and Men: A Picture Book of Invisible Worlds. Semiotica, 89 (4), 319-391.

  • Warren, M. A. (1996). On the Moral and Legal Status of Abortion. Biomedical Ethics (eds. T. A. Mappes & D. De Grazia). New York: McGraw-Hill, Inc. Öz: Bu yazı yapay zekâ robotlarının kendiliğinden gelecekte bilinç ve özgür irade edinip edinemeyeceklerini ele almaktadır. Yapay zekâ hakkındaki genel algı ve bu algının geçerliliği ve rasyonel değeri de tartışılacaktır. Ardından önceden programlanmış yapay zeka robotlarının yapısı ile doğadaki varlıkların yapısı arasında karşılaştırma yapılacaktır. Yapay zekâ robotlarının duygu, özgür irade ve seçim konusunda insan ile karşılaştırılması yapıldıktan sonra meleklerin robotlar ile olan benzerlikleri ele alınacaktır. Son olarak da robotların özgür irade kullanamayacaklarının gerekçeleri üzerinde durulacaktır. Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, robotlar, özgür irade, mekanizm, melek, kişilik.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics