Bu çalışmada Mantıkçı Pozitivizm, Popper, Duhem ve Lakatos’un bilim anlayışları, sınır çizme sorununu nasıl tanımladıkları ve cevapladıkları bakımından ele alınacaktır. Sınır çizme sorununa tamamen karşıt çözümler ileri süren anlayışların, sonuçta, bilim için bir takım genel ilke ve kuralları ifade eden bir rasyonaliteyi benimsemeleri bakımından birbirlerine yakın oldukları ifade edilecektir. Bilim için öngörülen bu rasyonalitenin yüzeysel olarak farklı olduğu temelde ise yakın olduğu iddia edilecektir.
Keywords
Abstract
In this study, logical positivism, Popper, Duhem and Lakatos’ understandings of science will be discussed in terms of how they define demarcation problem and their answers the mentioned problem. Their ideas regarding demarcation problem indeed are very close to each other in spite of the fact that they seem to offer opposite solutions since they adopt a scientific rationality in terms of expressing general principles and rules. It will be claimed that this rationality prescribed for science to be different superficially and basically very connected.
@article{2017,title={Mantıkçı Pozitivizmden Sofistike Yanlışlamacılığa Sınır Çizme Sorununun Kavranışı},abstractNode={Bu çalışmada Mantıkçı Pozitivizm, Popper, Duhem ve Lakatos’un bilim anlayışları, sınır çizme sorununu nasıl tanımladıkları ve cevapladıkları bakımından ele alınacaktır. Sınır çizme sorununa tamamen karşıt çözümler ileri süren anlayışların, sonuçta, bilim için bir takım genel ilke ve kuralları ifade eden bir rasyonaliteyi benimsemeleri bakımından birbirlerine yakın oldukları ifade edilecektir. Bilim için öngörülen bu rasyonalitenin yüzeysel olarak farklı olduğu temelde ise yakın olduğu iddia edilecektir.},author={Mehmet Ali Sarı},year={2017},journal={Beytulhikme An International Journal of Philosophy}}
Mehmet Ali Sarı . 2017 . Mantıkçı Pozitivizmden Sofistike Yanlışlamacılığa Sınır Çizme Sorununun Kavranışı . Beytulhikme An International Journal of Philosophy.DOI:null
Mehmet Ali Sarı.(2017).Mantıkçı Pozitivizmden Sofistike Yanlışlamacılığa Sınır Çizme Sorununun Kavranışı.Beytulhikme An International Journal of Philosophy
Mehmet Ali Sarı,"Mantıkçı Pozitivizmden Sofistike Yanlışlamacılığa Sınır Çizme Sorununun Kavranışı" , Beytulhikme An International Journal of Philosophy (2017)
Mehmet Ali Sarı . 2017 . Mantıkçı Pozitivizmden Sofistike Yanlışlamacılığa Sınır Çizme Sorununun Kavranışı . Beytulhikme An International Journal of Philosophy . 2017. DOI:null
Mehmet Ali Sarı .Mantıkçı Pozitivizmden Sofistike Yanlışlamacılığa Sınır Çizme Sorununun Kavranışı. Beytulhikme An International Journal of Philosophy (2017)
Mehmet Ali Sarı .Mantıkçı Pozitivizmden Sofistike Yanlışlamacılığa Sınır Çizme Sorununun Kavranışı. Beytulhikme An International Journal of Philosophy (2017)
Format:
Mehmet Ali Sarı. (2017) .Mantıkçı Pozitivizmden Sofistike Yanlışlamacılığa Sınır Çizme Sorununun Kavranışı Beytulhikme An International Journal of Philosophy
Mehmet Ali Sarı . Mantıkçı Pozitivizmden Sofistike Yanlışlamacılığa Sınır Çizme Sorununun Kavranışı . Beytulhikme An International Journal of Philosophy . 2017 doi:null
Mehmet Ali Sarı."Mantıkçı Pozitivizmden Sofistike Yanlışlamacılığa Sınır Çizme Sorununun Kavranışı",Beytulhikme An International Journal of Philosophy(2017)
Bağçe, S. (1996). Duhem-Quine Problemi ve Poincare. Felsefe Dünyası, 22, 61-80.
Bird, A. (2000). Philosophy of Science. McGill-Queen’s University Press: Montreal & Kingston, London, Ithaca.
Carnap, R. (1966). Philosophical Foundations of Physics: An Introduction to the Philo- sophy of Science (ed. M. Gardner). Basic Books, Inc.: New York.
Carnap, R. (1996). Philosophy and Logical Syntax. Thoemmes Press: Bristol.
Duhem, P. (1991). The Aim and Structure of Physical Theory. Princeton University Press: Princeton.
Earman, J. (1993). Carnap, Kuhn and The Scientific Methodology. World Changes (ed. P. Horwich), pp. 9-36. Mit Press: Massachusetts&Cambridge.
Elgin, M. (2004). Bağlam Rasyonalizmi ve Bilimde İlerleme. Felsefe Tartışmaları, 33: 69-80.
Friedman, M. (2011). Carnap on Theoretical Terms: Structuralism without Me- taphysics. Synthese, 180: 249–263.
Gribbin, J. (2014). Bilim Tarihi (çev. B. Gönülşen). Alfa Yayınları: İstanbul.
Güzel, C. (1994). Karl R. Popper, Paul Feyerabend ve Imre Lakatos’un Bilim Kavramı ve Rasyonaliteler Sorunu. Yayımlanmamış Doktora Tezi: Ankara.
Güzel, C. (2010). Bilim Felsefesi. Kırmızı Yayınları: İstanbul.
Hung, E (1997). The Nature of Science Peoblems and Perspectives. Wadswort Publis- hing Company: London.
Irzık, G. (2003a). Bilim Felsefesi Nereye Gidiyor. Felsefe Söyleşileri I-II (haz. B. Çotuksöken). Maltepe Üniversitesi Yayınları: İstanbul.
Irzık, G. (2003b). Changing Conceptions of Rationality: From Logical Empiri- cism to Postpositivism. Logical Empiricism: Historical and Contemporary Perspectives (eds. P. Parrini & W. C. Salmon & M. H. Salmon), 325-346. University of Pittsburgh Press: Pittsburgh.
Kraft, V. (1953), The Vienna Circle. Greenwood Press: Connecticut.
Lakatos, I. (1970). History of Science and Its Rational Reconstruction. PSA: Proceedings of the Biennial Meeting of the Philosophy of Science Association, Vol. 1970, 91-136.
Lakatos, I. (1970). Methodology of Scientific Research Programmes. Criticism and the Growth of Knowledge, (eds. I. Lakatos & A. Musgrave). Cambridge University Press: Cambridge.
Losee, J. (2008). Bilim Felsefesine Tarihsel Bir Giriş (çev. E. Böke). Dost Yayınları: Ankara.
Mormann, T. (2008). The Structure of Scientific Theories in Logical Empiricism. Cambridge Collections Online, Cambridge University Press: Cambridge.
Naess, A. (1968). Four Modern Philosophers. The University of Chicago Press: Chi- cago.
O’Hear, A. (1989). An Introduction to the Philosophy of Science. Clarendon Press: Oxford.
Popper, K.R. (1963). Conjectures and Refutations. Harper & Row Press: New York.
Popper, K.R. (1983). Realism and The Aim of Science. Hutchinson: London.
Popper, K.R. (1992). The Logic of Scientific Discovery. Routledge Press: New York:
Tura, S. M. (2010). Freud’dan Lacan’a Psikanaliz. Kanat Yayınları: İstanbul. Öz: Bu çalışmada Mantıkçı Pozitivizm, Popper, Duhem ve Lakatos’un bilim anlayışları, sınır çizme sorununu nasıl tanımladıkları ve cevapladıkları bakımından ele alınacaktır. Sınır çizme sorununa tamamen karşıt çözümler ileri süren anlayışların, sonuçta, bilim için bir takım genel ilke ve kuralları ifade eden bir rasyonaliteyi benimsemeleri bakımından birbirlerine yakın oldukları ifade edilecektir. Bilim için öngörülen bu rasyonalitenin yüzeysel olarak farklı olduğu temelde ise yakın olduğu iddia edilecektir. Anahtar Kelimeler: Doğrulama, Bilimsel İlerleme, sınır çizme problemi, teori seçimi, yanlışlama.